שליטה בתהליכי עבודה במנות
כתבתי לא מעט גם באתר הבית http://www.kom40.com/ וגם כאן בכמה פוסטים בעבר על אחד העקרונות החשובים בניהול רזה והוא עבודה בזרימה (אחד אחד במקום מנות גדולות). הפעם אני רוצה לעסוק במה שאפשר לעשות במקומות בהם לא ניתן ליישם עבודה בזרימה של מנה בגודל של יחידה אחת. כדי להגיע למצב של עבודה עם מנות בגודל יחידה אחת צריך שהתהליך יהיה בעל שונות נמוכה למדי, תמיד יחזור על עצמו וכמעט תמיד עובד (מכונות עובדות), משך כוונון מכונות חייב להיות נמוך וכן כל התהליך צריך לעמוד בקצב עבודה נדרש TAKT TIME.
יש לא מעט תהליכים שאינם עומדים בקריטריונים הללו. אני לא מתכוון לתהליכים שאם וכאשר נעשה עליהם עבודה יסודית כדי לשפר אותם הם יעמדו בכך. כוונתי היא לתהליכים וטכנולוגיות שמלכתחילה אינם יכולים לעמוד בדרישות אלה. הם אינם בנויים לכך. כך לדוגמא מכונת וואקום ענקית שלהפעיל אותה עולה הון אדיר כי היא משתמשת בהרבה מאוד אנרגיה ומשאבים ומשך זמן העבודה שלה ארוך ולכן לא יהיה נכון להפעילה על כל פריט קטן וזול. כך גם הזרקת תבניות, הטבעה במתכת וטיפול בחום לא ניתנים תמיד לייצבם לפי ה TAKT TIME. הטבעה במתכת והזרקת תבניות בדרך כלל יותר מהירים מה TT הנדרש ותהליך טיפול בחום רץ לאט יותר מה TT הנדרש. בנוסף, בד"כ, בתהליכים אלה משך זמן כוונון הוא ארוך. כתוצאה מכך אלה תהליכים אשר מתוכננים מראש לעבודה בשיטה של מנות ותורים. אם כך איך יצרנים העובדים בשיטת המשיכה בזרימה של מנות בגודל יחידה, שולטים בתהליכים כאלה?
יצרנים מסורתיים של ייצור במסות עובדים בשיטה המסורתית של דחיפה לפי תחזיות המבוססות על MRP וכל תחנת עבודה מתוזמנת באופן נפרד אולם יצרנים שעובדים עם ניהול רזה עובדים בשיטת המשיכה בעזרת קאנבאן ולא לפי תחזיות. לכן מה שהם עושים הוא הדבר הבא: נקבעת רמת מלאי מינימום המבוססת על משך הייצור של מנה והיקף הצריכה במהלך היצור. היצור מושך אחד אחד מהמלאי כאשר מגיעים למינימום המלאי שנקבע נשלחת דרישה ליצור מנה נוספת.
איך אצלכם מנהלים את העבודה במנות? האם רק בעזרת MRP או נעשה שימוש בקאנבאן?
תגובות