ניצולת מכונות

לאחרונה נפגשתי עם מנכ"ל במפעל בו יש מכונות רבות. מכונות לעיבוד שבבי, לחריטה, לכרסום ועוד. במפעל הושקע כסף רב ברכישת המכונות והמנכ"ל טען שהמכונות לא מנוצלות מספיק. יתרה מכך, לטענתו הרבה מההזמנות במפעל, לליבת הפעילות של המפעל, יוצאות לקבלנות משנה וניתן היה לוותר על קבלנות המשנה אם המכונות היו מנוצלות טוב יותר. בפוסט זה אני אשים דגש על נושא זה של ניצולת מכונות, מאחר ולדעתי הסתכלות שגויה על מדד זה עשויה להיות מסוכנת לארגון. ניצולת מכונות או יעילות מכונות אלה מדדים תפעוליים מקומיים שיש נטייה להסתכל עליהם כמדדים מובילים בתפעול. זה נראה הגיוני שאם יש לי מכונות בייצור אני ארצה שהם יעבדו ויפיקו כל הזמן. זה לא רק הגיוני, זה גם רצוי, הרי לא רכשנו מכונות כדי שיעמדו. מתוך ההסתכלות הצרה הזו, מנהלים שנמדדו על יעילות או נצילות המכונות שלהם דאגו שיהיה יצור שוטף ללא הפסקה, גם אם המוצר הלך למלאי או שלא נזקקו לו באותו הרגע (יידרש רק ברבעון הבא) או במקרים חמורים לא יזדקקו לו בכלל.
מדד מקומי שכזה הוא מדד OEE – Overall Equipment Efficiency. הוא מודד את אחוז הזמן בו הציוד לא מנוצל כראוי. המדידה היא למעשה של מספר הפסדים הגורמים לכך שהמכונה לא עובדת כל הזמן (כאשר יש עבודה): הפסדי זמנים: זמני כינון והכנה וכן זמני תקלה. הפסדי מהירות: עצירות רגעיות ועבודה במהירות מופחתת ממה שקבע היצרן. הפסדי איכות: אי איכות של פריט ראשון ובעיות איכות של פריטים אחרים. למעשה המשוואה היא מכפלה של רמת האיכות, רמת הזמינות ורמת ביצועי המכונה.
לכאורה נראה שמדד זה ישקף היטב עד כמה המכונות מנוצלות באופן אפקטיבי. מי שמיישם TPM ו SMED ופעילויות נוספות מתחום הניהול הרזה ירצה לראות ויראה שיפור במדד. מהבחינה הזו המדד הוא טוב, הוא מראה לנו עד כמה הפעילויות שבצענו לשיפור אכן תרמו. מדד זה יכול לעזור למוביל ניהול רזה בארגון ו/או למנהל תפעול להראות את השיפור. אך מסוכן מאוד להתייחס למדד זה כמדד מוביל שכמנכ"ל אבקש לשים עליו יעדים ולראות בו שיפור. אם כבר, אזי עלי לבקש לראות שיפור בכל אחת מהקטגוריות הבונות את המדד: זמנים, איכות וזריזות.
הנהלת ארגון צריכה להתעניין קודם כל במדדים בהם מתעניין הלקוח: אספקה במועד, איכות ועלות. מדדים נוספים כגון רווחיות, בטיחות, איכות הסביבה וכו' חשובים גם הם לא פחות אך אל תיפלו לתחום המדדים התפעוליים המקומיים. מדד OEE הוא חשוב כל עוד אין לו תחליף אחר אך יש לשים אותו בפרופורציה הנכונה.

האם משתמשים אצלכם במדד OEE? האם ההתייחסות אליו היא כמדד מוביל? והאם יש מדדים מקומיים נוספים אצלכם שקיבלו חשיבות יתרה ובכך מסכנים את הארגון?

תגובות

‏מרק יוריס אמר/ה…
מוטי שלום מה שלומך?

רציתי לשאול שאלה .

אני צריך לבצע עבודת שיפור במכונה הבודקת מערכות אלקטרוניות שהיא סוג של GO , NOGO.

אני שוקל להשתמש בכלי הTPM כדי לאבחן את נושא ולעמוד במטרות הליבה שיקבעו .

אין לי ניסיון בTPM, לכן אני שואל .

עקרונית אפשר להשתמש בכלי הזה בכול תחום ?
מוטי קומפורטי אמר/ה…
היי מרק

TPM הינה מתודולוגיה שלמה וסדורה שיש לה מספר עקרונות.

את המתודולוגיה צריך להפעיל על כלל הייצור או מחלקה מסוימת.

הפעלה על מכונה אחת יכול להיות רק בשביל ההתחלה, אך אם אין כוונה להרחיב לשאר, אין טעם להתחיל.

פעילות שיפור למכונה אחת ניתן לעשות בעזרת מספר כלים (בהם עושים שימוש גם ב TPM)

אירוע קייזן – לשיפור תהליך הטיפול בקריאה לתקלה

5WHY

SMED

ספגטי

וניתוח פעילות אדם ומכונה



חברת דיאלוג - יעוץ ארגוני והדרכה מלמדים את הנושא בהדרכות מקיפות ומקצועיות שהם מעבירים. הם עושים זאת גם במפעלים שמזמינים אותם וגם במרכז ההדרכה שלהם.

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

GEMBA – המקום בו הדברים קורים

הושין קאנרי ( Hoshin Kanri )